На Факультеті філології стартував проєкт “Готуємося до практики”

На Факультеті філології вже традиційно в передзаліковий час під керівництвом доцентки Валентини Ґрещук проводиться проєкт «Готуємося до практики». Щорічно в ньому беруть участь майбутні практиканти, які демонструють свої вміння та навички, здобуті під час вивчення курсу “Методика викладання української мови”. Цей проєкт – перша ланка педагогічної практики бакалавринь, яка не за горами.

Упродовж семестру студенти груп УМЛс/о-31, УМЛс/о-32 та УМЛф-31 старанно готувались до кожної пари, писали конспекти уроків, освоювали форми й методи навчання української мови в середніх класах, робили презентації, різні шкільні заходи. Тож проєкт став своєрідним підсумком усіх їхніх напрацювань. Філологині продемонстрували, що вміють творчо та професійно виконувати будь-який вид роботи, а також довели, що є справжніми знавцями української мови.

Ділиться враженнями Оксана Шамлій (УМЛф-31):

“Сьогодні нам вдалося поєднати передсвятковий настрій з українською мовою та традиціями нашого народу. Завдяки проєкту “Готуємося до практики” група УМЛф-31 провела захід у формі брейн-рингу. Студентки заздалегідь розділилися на дві команди й придумали свою назву та гасло. Наш урок виявився насправді цікавим та інформативним, і хоча ми не мали змоги провести його в рідній авдиторії, але дистанційні реалії не завадили нам проявити себе. На згадку про наш перший масштабний захід я вирішила підготувати для наших спритних і розумних “учениць 8 класу” грамоти, для яких, сподіваюся, знайдеться місце десь в папці чи альбомі зі спогадами про студентські роки. Впевнені, що завдяки тим навичкам, які ми здобули під час курсу “Методика викладання української мови”, ми отримаємо тільки задоволення від практики у школі та легко впораємось з усіма труднощами!”

Свої міркування висловлює Анастасія Крук (УМЛс/о-31):

“Сьогодні група УМЛс/о-31 мала можливість відкрити роботу проєкт «Готуємось до практики». Ми щиро вдячні нашій методистці Валентині Василівні, яка своїми порадами, влучними зауваженнями та коментарями кожної пари прививала любов до рідного слова, української культури та допомагала ще більше любити те,що ми робимо і робитимемо надалі. Я впевнена, що, використовуючи весь багаж знань, здобутий на парах з методики викладання української мови, дотримуючись всіх рекомендацій, ми гідно і впевнено пройдемо шкільну практику та здобудемо неоціненний досвід. Це був дуже цікавий курс під назвою «Методика викладання української мови»!”

Її думку поділяє й Соломія Джердж (УМЛс/о-32): “Наша група УМЛс/о-32 мала можливість продемонструвати свої знання в рамках проєкту «Готуємося до практики». Кожен брав активну участь у проведенні уроку. Дякуємо Ірині Антоняк, яка взяла на себе відповідальність бути модератором, вдало підібрала матеріал та проявила високий педагогічний рівень”.

Також до сьогоднішнього заходу долучились маґістрині Факультету філології, які вже викладають у закладах середньої освіти різних типів. Вони поділились своїм педагогічним досвідом, дали влучні настанови і поради. Бакалаврині вкотре переконалися, що праця в школі – це надзвичайно важко, але не менш захопливо та цікаво.

Переповнена емоціями маґістриня Євгенія Палійчук:

“Цьогоріч мені пощастило бути запрошеною гостею на підсумкову пару до групи УМЛсо-31. Дівчата підготували чудові позакласні заходи – «Слово до слова- зложиться мова!», «Знавці мови» , завдяки яким продемонстрували свої набуті методичні навички, відпрацювали на практиці свої педагогічні вміння.

Ми спробували збудувати місток обміну досвідом між магістринями та бакалавринями. Магістрині розповіли про свій шлях на практиці в школі, про свої перші кроки на вчительській ниві та висловили слова підтримки майбутнім педагогиням. Пара була легкою, наповненою теплом та натхненною атмосферою. Слушні поради та настанови, здобуті впродовж вивчення курсу, кожен зібрав у свою скарбничку, з якою вирушить на практику. Я впевнена, що у кожного все вдасться і практика принесе рясні плоди. Успіху Вам!”

Нинішній проєкт «Готуємося до практики» – це безцінний досвід, який допоможе філологиням при проходженні практики в майбутньому. Дякуємо модераторам та всім учасникам проєкту за творчий підхід до важливого, а також гостям заходу, які знайшли час, щоб поділилися своїм досвідом й надихнули бакалавринь на подальшу роботу!