Профорієнтаційна зустріч з учнями Рогатинського ліцею “Гімназія імені Володимира Великого””

День української писемності та мови відзначають щороку 9 листопада. Ми вкотре переконуємося, що цінувати та плекати рідне слово надзвичайно важливо, адже воно є генетичним кодом нації. Мова − це найважливіший засіб спілкування і пізнання та один із ключових факторів незалежності нашої держави, мова, – як зазначає у своїй поетичній збірці “Ми зустрінемось там, де не буде війни…” доцентка кафедри загального та германського мовознавства, директорка Навчально-наукового інституту українознавства Валентина Ґрещук, – це зброя, це нації нерв. Учора під таким гаслом відбулася профорієнтаційна зустріч із учнями 10 класу Рогатинського ліцею “Гімназія імені Володимира Великого”, яку організувала провідна фахівчиня Навчально-наукового інституту українознавства Христина Коцюбка. На зустріч завітали викладачі Факультету філології: доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української мови Ґрещук Василь Васильович та кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри загального та германського мовознавства Ґрещук Валентина Василівна. Ліцеїсти із задоволенням познайомилися із новою поетичною збіркою Валентини Василівни “Ми зустрінемось там, де не буде війни…” та мали можливість почути поетичне слово із уст самої авторки. Валентина Василівна продекламувала декілька поезій, та, вітаючи всіх із святом, люб’язно запросила ліцеїстів продовжити навчання на Факультеті філології у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника.

Із вітальним словом звернувся до ліцеїстів професор Василь Ґрещук, який детально розповів про освітні програми Факультету філології, про цікаве навчання на факультеті та запросив усіх, хто залюблений у слово, поповнити філологічну родину Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Ліцеїсти мали можливість ознайомилися із специфікою організації навчання та дізналися, де можна знайти важливу інформацію на сайті Факультету філології. Усі були сповнені приємними емоціями, святковим настроєм і любов’ю до рідної мови.

Гарним доповненням до усіх привітань учорашнього дня були тематичні відеоролики, які створили філологині Тетяна Скрипник та Соломія Соломон, декламуючи поезії про мову із поетичної збірки Валентини Ґрещук.

Не менш оригінальним було вітання із Днем української писемності та мови маґістрині Марії Гуменів, яка згадала про цікавий вид контрольного завдання під час навчання на бакалавраті зі Стилістики і культури української мови (викладач Валентина Ґрещук) і поділилася фрагментом своєї роботи на сторінці у фейсбуці. Дбати про чистоту нашої мови закликають провідні фахівчині Навчально-наукового інституту українознавства, маґістрині Христина Коцюбка та Марта Хоменець у змонтованому відеороликові. Дівчата підкреслюють силу слова і акцентують увагу на його красі. Надзвичайно змістовними вчора на занятті зі Стилістики і культури української мови (викладач Валентина Ґрещук) були виступи бакалавринь Оксани Шамлій “Роль ЗМІ у творенні образу України та українців” та Ірини Романів “Культура мовлення в мережі Інтернет”, у яких були висвітлені дуже актуальні питання мови.

“Пам’ятаймо про важливість рідної мови завжди, а не тільки одного осіннього дня. Мова є нашою зброєю, тому вичищуймо та загострюймо її для боротьби. За нами Перемога, бо ми – українці!” –  справедливо зазначає Оксана Шамлій.