Валентина Ґрещук взяла участь у Міжнародній науковій конференції “Традиції та виклики українознавства в сучасному світі”

15-16 червня відбулася Міжнародна наукова конференція «Традиції та виклики українознавства в сучасному світі» у Варшавському університеті, присвячена 70-річчю кафедри україністики Варшавського університету. У конференції взяли участь директорка навчально-наукового Інституту українознавства, доцентка кафедри загального та германського мовознавства Ґрещук Валентина Василівна та  професор кафедри української мови Ґрещук Василь Васильович. Вчені Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника на секційному засіданні зголосили свою доповідь “Навчально-науковий Інститут українознавства при Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника: історія та перспективи”, у якій окреслили діяльність навчально-наукового Інституту українознавства від початку заснування до сьогодні та змалювали перспективи роботи. Справедливо зазначають автори, що “Із перших днів роботи Інститут українознавства заявив про себе як потужний осередок серйозних українознавчих студій. Лише за перші п’ять років тут підготовлено й опубліковано два десятки монографій та понад сотню статей у наукових часописах і збірниках”.

 На секційному засіданні була заторкнута актуальна проблематика українознавства також в інших доповідях, а саме: “Актуальні проблеми українського мовознавства на сторінках журналу „Studia Ucrainica Varsoviesia”: аспектуальний огляд (2013–2023: до 10-літнього ювілею)” (проф. Тетяна Космеда ), “Традиції становлення україністичних студій у світовому академічному просторі” (доц. Лариса Корж-Усенко), “Діяльність філій Науково-дослідного інституту українознавства в Європі та США як засіб поширення україністики в сучасному світі” (доц. Ілона Сиваш), “Гуманітарний фронт Науково-дослідного інституту українознавства в умовах російсько-української війни” (проф. Василь Чернець), “Організація освітнього процесу в закладах вищої освіти України в умовах воєнного стану” (проф. Василь Шинкарук), “Культурологічний підхід як науково-методична проблема в професійному становленні вчителя-словесника” (доц. Наталія Гоголь), “(Не)використаний потенціал українознавства у творенні позитивного іміджу України” (Наталія Литвинчук), “Українознавчі центри як осередки розвитку «м’якої сили»”(доц. Оксана Тепла, Катерина Ковтун).

Модераторка зустрічі докторка філологічних наук, професорка кафедри загального та прикладного мовознавства і слов’янської філології Донецького національного університету імені Василя Стуса Тетяна Космеда відзначила титанічну працю навчально-наукового Інституту українознавства  та подякувала за цікаву та актуальну доповідь і побажала плідної праці у майбутньому.